Av

Uppdaterad: April 04, 2023

Hva er PrestaShop?

PrestaShop er en av de mest populære e-handelsplattformene som brukes av over 300 000 butikker over hele verden på 60 språk. Å komme i gang med PrestaShop er gratis fordi programvaren er basert på åpen kildekode. For å få full funksjonalitet i nettbutikken din må du sannsynligvis kjøpe en eller flere tilleggsmoduler.

Hva er PrestaShop?

PrestaShop er en innovativ og fleksibel e-handelsplattform som i utgangspunktet inneholder alle funksjonene du trenger for å lage en grunnleggende nettbutikk. I tillegg kan du utvide butikken din med tilleggsmoduler, for eksempel for ulike betalingsløsninger, annonser, nyhetsblokker, kundeundersøkelser med mer. Denne nettbutikkplattformen har sine røtter i IT-universitetet EPITECH i Paris i 1999. Den ble først kalt phpOpenSource. Selskapet PrestaShop SA ble grunnlagt i 2007 av Igor Schlumberger og Bruno Lévêque. Hva er PrestaShop?

PrestaShop – en av de beste e-handelsplattformene?

Mange anser PrestaShop som en av de beste e-handelsplattformene, noe som har gjort det til en av de mest brukte programvarene i verden for å lage en nettbutikk. Faktisk er det bare WooCommerce, Shopify og Magento som har flere brukere. I dag brukes PrestaShop i mer enn 300 000 nettbutikker og er oversatt til 60 forskjellige språk, inkludert svensk.

Hvordan fungerer PrestaShop?

PrestaShop er gratis å bruke da den er basert på åpen kildekode. Programmet er, akkurat som mange andre e-handelsplattformer, bygget med PHP og bruker en MySQL-database for å lagre all informasjon. Du som ønsker å bruke PrestaShop trenger derfor ikke kjøpe noe programvare eller betale for å bruke den, noe som er en stor fordel. Du må imidlertid skaffe deg en form for hosting via webhotell eller VPS hvor du kan installere programvaren. I tillegg må du sannsynligvis kjøpe tilleggsmoduler for å få alle funksjonene du trenger.

Kom raskt i gang med PrestaShop

Det er relativt raskt å komme i gang med PrestaShop. Har du en liten butikk kan du enkelt legge inn produktene en etter en. Har du et litt større sortiment er det enklere og definitivt raskere å importere sortimentet med en CSV-fil. Programmet inkluderer støtte for ulike produktvarianter som størrelser og fargealternativer.

PrestaShop-plattformen

Hvis du ikke føler deg hjemme ved å installere og hoste en nettbutikk selv, tilbyr PrestaShop en fullserviceløsning som de kaller PrestaShop Platform. Da får du hjelp til en tilpasset installasjon og hosting av programvaren. I tillegg er din støtte og backup med mer inkludert.

Automatisk installasjon av PrestaShop

I tillegg er det flere hostingselskaper som tilbyr gratis automatisk installasjon av PrestaShop, så det trenger ikke være så vanskelig å komme i gang. Et av disse hostingselskapene er inkludert som et forhåndsvalg direkte på PrestaShops nettside, men det finnes mange svenske alternativer også.

Mange valutaer og språk

PrestaShop støtter alle valutaer i verden og er også tilgjengelig på 60 forskjellige språk. De fleste av disse har full oversettelse, som lar deg tilpasse nettbutikken din til ulike markeder. Da må du selvsagt oversette kategoritekster og produkttekster til de ulike språkene selv.

PrestaShop-tillegg – modulær e-butikk

PrestaShop er en modulær nettbutikk, akkurat som WooCommerce for eksempel. Det betyr at du ikke er begrenset til funksjonene som inngår i grunninstallasjonen, men kan utvide butikken din slik at den har alle funksjonene du trenger. Med PrestaShop Addons Marketplace kan du enkelt finne moduler for for eksempel:

 • Kasseløsninger og betalingsmåter, for eksempel Klarna og Swish
 • Integrasjon med Amazon og andre markedsplasser
 • Støtte for Google Shopping
 • Forlatte handlevognfunksjoner
 • Moduler for søkemotoroptimalisering
 • Integrasjon med e-postsystemer og nyhetsbrev

Noen av disse pluginene er gratis å bruke, mens andre koster penger å kjøpe. I teorien er det mulig å lage en helt gratis nettbutikk med PrestaShop. I praksis vil du før eller siden ønske å kjøpe en eller flere premiummoduler for å få de funksjonene du ønsker.

Ulike grafiske temaer i PrestaShop

I PrestaShop Addons Marketplace er det også et stort utvalg grafiske temaer for å tilpasse utseendet til nettbutikken akkurat slik du ønsker. Også her kan du finne både gratis temaer og de som koster en krone. For å gjøre det enklere for deg å finne et tema som passer din butikk, lar PrestaShop deg filtrere blant det store utvalget av grafiske profiler. Du kan for eksempel vise temaer som du har laget spesielt for butikker innen:

 • Mote
 • Mat og restaurant
 • Elektronikk og datamaskiner
 • Helse og sunt kosthold
 • Sport og reise
 • Biler
 • Dyrt
 • Barn
 • Kultur, kunst og musikk

Eller du kan filtrere etter ulike tekniske funksjoner som SEO-vennlige temaer, grafiske profiler som inkluderer bilder og temaer basert på Googles Mobile First-prinsipp.

Hvem bør bruke PrestaShop?

PrestaShop kan være bra for de som ønsker et ganske brukervennlig e-handelssystem som også er gratis å installere og bruke. Det er enkelt å starte en butikk og legge til nye produkter. I tillegg eier du hele butikken fordi du installerer den på din egen server eller webhotell. Selv om det er relativt enkelt å bruke, er PrestaShop vanskeligere å bruke enn for eksempel Shopify . Den har heller ikke det samme arsenalet av plugins og temaer som WooCommerce har. At det er gratis er kjempebra, men i realiteten må du regne med å betale litt for økt funksjonalitet som du kun får gjennom plug-ins som koster å kjøpe.

Er PrestaShop bra for SEO?

Det er gode forutsetninger for å lage en SEO-vennlig nettbutikk med PrestaShop. Dette inkluderer blant annet muligheten for å lage en teknisk struktur som er god for søkemotoroptimalisering. Du kan for eksempel strukturere innholdet med kategorier og tagger. Det er også et innebygd alternativ for å bruke metatittel og beskrivelse. For å gjøre din PrestaShop-butikk optimal for søkemotorene, trengs det imidlertid mer. Du må installere en eller flere moduler som gir butikken utvidede funksjoner som blogg, god URL-struktur og kanoniske tagger. Det finnes plugins som hjelper deg med å optimalisere for søkemotorer. Søkemotoroptimalisering i PrestaShop, som i andre e-handelsplattformer, er imidlertid ikke noe som kan løses bare ved å installere et program. For å lykkes må du planlegge nøye og implementere SEO-strategien din systematisk. Her lønner det seg som regel å få hjelp av noen som forstår hvordan både søkemotorer og dine besøkende tenker. Les mer om hvordan TopDog gjør PrestaShop SEO .

Författare

Frida Tverelv