Av

Uppdaterad: April 04, 2023

Hva er Magento?

Magento er et av de mest brukte e-handelssystemene i verden. Den kan installeres gratis eller brukes som en PaaS med full støtte gjennom Adobe Commerce. En nettbutikk i Magento har gode forutsetninger for å være optimalisert for en god rangering med SEO.

Hva er Magento?

Magento er et e-handelssystem basert på åpen kildekode. Det er med andre ord gratis å bruke selv om det også finnes en betalt versjon gjennom Adobe. Hvert år omsetter Magento-butikker over hele verden for mer enn 100 milliarder dollar. Med Magento kan du lage en nettbutikk for produkter eller tjenester. Den nåværende versjonen heter Magento 2. Denne e-handelsplattformen blir ofte sett på som hovedalternativet til WooCommerce , som også er gratis. Magento sammen med WooCommerce, Shopify og PrestaShop , en av de mest populære programvarene for nettbutikker. Det er også en av de raskest voksende plattformene. Hva er Magento?

Hvordan virker Magento?

I utgangspunktet fungerer Magento omtrent som de fleste e-handelssystemer. Det er programvare som du kan installere gratis på en webvert eller din egen server. Deretter kobler du ønsket domene til nettbutikken din. Inne i Magento har du muligheten til å lage produktkategorier og produktetiketter. Når du legger til nye produkter, kan du laste opp en produkttekst og flere produktbilder. I tillegg kan du merke og kategorisere produktet slik at brukerne lettere kan finne det. Ved hjelp av menyer, filtre, søkefunksjon og annen navigering kan du hjelpe dine besøkende med å finne rett sted.

Magento og Adobe Commerce

Siden 2018 er Magento eid av Adobe. Programvaren er fortsatt åpen kildekode og gratis, men Adobe tilbyr også Magento as a PaaS (Platform as a Service) gjennom sin Adobe Commerce-skyløsning.

Magento Marketplace

Magento Marketplace (tidligere Magento Connect) er en markedsplass hvor du som nettbutikkeier kan kjøpe og laste ned ulike plug-ins (utvidelser) til din nettbutikk. For eksempel finnes det integrasjoner for:

 • Mailchimp og andre e-postsystemer
 • Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest og andre sosiale medier
 • Ulike betalingsløsninger som Stripe, Klarna og PayPal
 • Digital markedsføring og SEO
 • Ulike forsendelsesmetoder
 • Kundeservice
 • Analyse og rapportering

Magento-temaer

I Magento Marketplace er det også mulig å laste ned ulike grafiske temaer, «temaer». Med et tema kan du påvirke den grafiske profilen til butikken, hvordan ting presenteres på skjermen og hvordan butikken ser ut på mobile enheter.

Magento API

Magento 2 har sitt eget API med støtte for REST og SOAP. Denne API-en gjør det mulig for utviklere å lage sine egne løsninger som samhandler med Magento. Noen eksempler på hva Magento API kan brukes til:

 • Spesiell shopping-app for mobiltelefoner
 • App som dine ansatte kan bruke i et utstillingsrom for å hjelpe kunder med å kjøpe direkte
 • CRM-integrasjon
 • Støtte for JavaScript
 • CMS-integrasjon

Hvem er Magento for?

Magento er en e-handelsplattform som egner seg godt for de som ønsker å lage en nettbutikk med mange tilpasningsmuligheter. Siden du installerer programvaren på en server, har du full kontroll over innholdet i butikken din. Du og ingen andre eier informasjonen. Videre er Magento bra hvis du vil lage en nettbutikk gratis. Hvis du verdsetter støtte og brukerstøtte i stedet, kan du betale for Magento med Adobe Commerce og få det som en full tjeneste i stedet. Generelt anses Magento som vanskeligere enn WooCommerce å bruke og det er ikke like mange ferdige plugins. Det er en fordel om du har erfaring med nettbutikker og utvikling eller har tilgang til en utvikler. På den annen side kan det være fordeler med Magento hvis du tenker på å bygge en virkelig stor nettbutikk. Det er også svært gode sikkerhetsfunksjoner allerede i basisversjonen og uten behov for ekstra plugins som i for eksempel WooCommerce.

Er Magento bra for SEO?

Magento er et e-handelssystem som er godt utstyrt for SEO «out of the box». Programvaren har tonnevis av tilpasningsmuligheter slik at du kan strukturere innholdet i nettbutikken din akkurat slik du vil – og struktur er bra for SEO. Andre funksjoner i Magento som er gode eller nødvendige for søkemotoroptimalisering :

 • Strukturering av kategoritekster, produkttekster og andre tekster gjennom H1, H2 og H3
 • Mulighet for å sette inn metatittel og beskrivelse
 • Et kanonisk URL-system
 • Blogg
 • Mulighet for å optimalisere slik at sidene lastes raskt

Noen hevder til og med at Magento er den beste e-handelsplattformen for SEO! Vi lar det være usagt. God SEO-støtte i selve programvaren er imidlertid aldri nok til å oppnå topprangering i Google. For å lykkes kreves planlegging og en strukturert og metodisk utførelse. Ønsker du hjelp med søkeoptimalisering i Magento? Les mer om Magento SEO .

Författare

Frida Tverelv