Av

Uppdaterad: April 04, 2023

Mobilvennlig nettside

Med en mobilvennlig nettside er du sikker på at alle dine besøkende, også de som surfer på mobil, vil ha glede av siden og kan ta til seg all informasjon.

Hva er en mobilvennlig nettside?

En mobilvennlig nettside er en nettside som kan leses minst like godt på en mobilenhet som på en datamaskin. For å forstå hva det handler om, kan vi forestille oss det motsatte. Dersom nettsiden ikke er tilpasset mobil, vil brukeren sannsynligvis oppleve ett eller flere av følgende problemer dersom han besøker nettsiden via mobiltelefon:

  • Teksten er for liten – kan ikke leses.
  • Klikkbare objekter (lenker) er for nær hverandre – vanskelig å klikke riktig.
  • Innholdet er for bredt til å vise – brukeren må bla til høyre for å se alt.
  • Vanskelig tilgjengelige menyer – nettstedet kan være vanskelig å navigere.

På en mobilvennlig side har brukeren aldri slike bekymringer, men kan absorbere og samhandle med innholdet minst like godt som på en datamaskin. Mobilvennlig nettside

Hvorfor trenger jeg en mobilvennlig nettside?

Det åpenbare svaret på hvorfor du trenger et mobilvennlig nettsted er å gjøre de besøkende fornøyde . Du ønsker selvfølgelig at kundene ikke bare skal forstå det du skriver, men også oppleve at det er gøy å surfe rundt på nettsiden. Visste du at rundt 50-70 prosent (avhengig av bransje) av de som surfer på nettet i 2021, gjør det fra en mobilenhet ? Derfor er det åpenbart hvorfor det er viktig å tilpasse nettsiden slik at den blir mobilvennlig.

SEO – en annen viktig fordel med et mobilvennlig nettsted

I forlengelsen er det også viktig å ha en mobilvennlig side innenfor rammen av SEO , spesielt i Google. Det er minst to måter et mobilvennlig nettsted får en bedre rangering i søkemotoren på. Først lanserte Google en algoritmeoppdatering i april 2015 som ga mobilvennlige nettsteder bedre rangeringer . Her beskriver Google svart på hvitt hvordan mobiltilpasning er en rangeringsfaktor. For det andre er brukeropplevelsen din indirekte også en rangeringsfaktor . Hvis mobilbrukerne dine bare blir på siden en kort stund eller raskt klikker på tilbakeknappen i nettleseren, legger Google merke til det. Signalet denne oppførselen sender deg er at nettstedet ditt av en eller annen grunn ikke er så interessant for deg. Det i seg selv fører til en dårligere rangering på sikt. I begge disse tilfellene kan vi i Topdog som SEO-byrå hjelpe deg innenfor rammen av vår søkemotoroptimalisering .

Slik vet du om du har en mobilvennlig nettside

Google har et gratisverktøy som du kan bruke til å teste om du har en mobilvennlig nettside.

  1. Gå til https://search.google.com/test/mobile-friendly .
  2. Skriv inn nettadressen til nettstedet ditt.
  3. Klikk på "Test URL" og vent noen minutter.
  4. Vel, du kan se om nettstedet ditt er mobilvennlig eller om det trenger noen forbedringer.

Sjekk mobilvennlighet med Google Search Console

Gjennom Google Search Console kan du som webmaster eller nettsideeier enkelt få oversikt over alle kritiske problemer som siden har ifølge Google . Dette inkluderer også om søkemotoren oppdager at en eller flere av sidene på nettsiden ikke er mobilvennlige. Du vil da motta en advarsel, også på e-post om du ønsker det. Dette lar deg undersøke og rette opp problemet for å unngå å miste rangeringer.

Lag en responsiv og mobilvennlig nettside

Det er i hovedsak to måter å lage et mobilvennlig nettsted på:

  • Lag din egen nettside – for eksempel m.example.com.
  • Lag en responsiv nettside som tilpasser seg avhengig av enhet.

Sistnevnte er i dag den desidert mest populære måten å lage en mobilvennlig nettside på. Det har delvis med ressurser å gjøre. Det er betydelig billigere å lage en nettside i stedet. Delvis har det med kvalitet å gjøre. Hvis du stadig oppdaterer to nettsider, er det sannsynlig at du før eller siden går glipp av noe viktig.

Hva er responsiv design?

Responsiv design lar tekst, bilder, menyer og videoer automatisk tilpasse seg enheten brukeren har . Hvis det er en mobil enhet som en mobiltelefon eller nettbrett, er skjermstørrelsen mye mindre enn på en datamaskin. Det responsive designet tar hensyn til skjermbredde og oppløsning slik at innholdet kan vises på en ryddig og oversiktlig måte. Rett og slett en mobilvennlig nettside. Tidligere bygde webdesignere nettsteder basert på databrukere. Fordi mobilbrukere når deg i stort antall og fordi det stadig blir viktigere at nettsider ser bra ut på mobil, starter alle gode sider i dag fra dette perspektivet. I utviklerverdenen kalles denne tankegangen mobil først .

Hvordan kan jeg få et mobilvennlig nettsted?

Det er enklere enn noen gang å lage en mobilvennlig nettside. Verdens mest brukte plattform for nettsider – WordPress – har mange mobilvennlige temaer. Det finnes også flere andre plattformer og verktøy for å lage en responsiv nettside. Bruker du Topdog til din SEO, kan du få hjelp til å lage en mobilvennlig nettside som får en god rangering.

Författare

Frida Tverelv